Четвер, 25.04.2024, 04:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Яготинський історичний музей

Блог

Головна » 2013 » Квітень » 7 » Яготинський музей
05:24
Яготинський музей
Яготинський музей


    Загальна площа музеїв 4300 кв.м. експозиційно-виставочна - 2500 кв.м. Картину галерею відкрито у 1983 році. Розташована вона в історичному будинку - одному з приміщень відомого палацу Розумовських-Репіних. Тут експонуються твори народних художників Росії, України, майстрів вжиткового мистецтва, старовинні ікони з колишніх яготинських церков. В експозиції багато творів декоративно-прикладного мистецтва: кераміка, скло, різьба по дереву інкрустація соломкою та інше.

    Музей освіти відкрито в 1996 р. Розташований в колишньому приміщенні двоповерхової школи, збудованої в 1913 р. В музеї влаштовано кілька постійно діючих виставок: Яготинська Шевченкініана, виставки українських рушників, виставка українського національного одягу, виставка прикрас із бісеру та ін.

Археологічний музей "Добранічівська стоянка” створено в 1997 р. на місці розкопок, які проводила палеолітична експедиція інституту археології Академії наук УРСР протягом 1953-1973  рр.Експедиція виявила стоянку первісних людей періоду пізнього палеоліту (12 тис. років тому). Відкриті і досліджені залишки чотирьох жител, ями-комори з кістками диких тварин, чотири господарсько-виробничі центри з вогнищами та місцями обробки кістки і каменю. В первісному вигляді експонуються залишки четвертого господарського комплексу. У вітринах музею виставлені для показу знаряддя праці первісних людей, речі побуту жителів стоянки. Особливу цінність становить жіноча статуетка, виготовлена з янтарю.

    1997 р. в селі Богданівка відкрито меморіальний музей-садибу народної художниці України Катерини Василівни Білокур, де увесь свій вік від 1909 р. до останніх днів прожила К.Білокур (1900-1961). Інтер`єр відтворений в тому вигляді, як він був за життя К.Білокур: велика кімната ( її називали хатою, в якій є піч, причіпок, піл), майстерня художниці, спальня, кухня та інші. Експонується мольберт, саморобні пензлі та палітри зі скла, на яких позасихала фарба, етюдник, натягнуті, заґрунтовані полотна. В музеї-садибі показані картини й малюнки, виконаних олійними фарбами, графічним та кольоровим олівцем. Експонуються дві оригінальні роботи учениці К. Білокур - художниці, заслуженого майстра народної творчості, Лауреата Білокурівської премії Ганни Самарської (Косяченко), а також її великі настінні розписи у сінях та на комині печі.

    В 1983 р. в с.Сулимівка відкритий Краєзнавчий музей ім. двічі Героя Радянського Союзу генерал-полковника танкових військ А.Г.Кравченко. В найбільшому залі музею розгорнута експозиція про славетного земляка, який вперше в історії світу в 1943 р. переправив танки по дну ріки, визволяючи Київ від фашистів; який в 1945 р. провів танки своєї Шостої армії  в небезпечних місцях через гори, знищивши величезне угрупування японських військ на Далекому Сході. Ще за життя Героя в центрі села встановлений його бронзовий бюст (1949 р.), а біля музею - танк, гармата, міномет, що нагадують  про відважного земляка.

    Відділом Яготинського державного історичного музею ще є оригінальний Краєзнавчий музей в с. Капустинці. Його неповторна експозиція розповідає про історію поколінь села, бойові і трудові подвиги односельчан. Музеї відвідують екскурсанти з усіх куточків нашої планети. Книги відгуків рясніють прекрасними записами із словами вдячних екскурсантів. Олесь Гончар, відвідавши вдруге картинну галерею, написав: "Ще раз дивились твори Катерини Білокур. І ще раз переконались, що тут, у Яготині, промовляє до людей поетична душа України, її мистецький геній...”.

Переглядів: 710 | Додав: defaultNick | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 FeFZqKj  
0
The component parts of the artery were traced with a hand held stylus and computer assisted digitizer <a href=https://propec.lol>does propecia work</a> 13 C NMR 100 MHz, ACETONE d 6 Оґ 166

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0