П`ятниця, 26.04.2024, 11:17
Вітаю Вас Гість | RSS

Яготинський історичний музей

Блог

Головна » 2013 » Квітень » 7 » Аналітичний звіт Міністерства культури України за 2012 рік
05:31
Аналітичний звіт Міністерства культури України за 2012 рік

Аналітичний звіт Міністерства культури України за 2012 рік

Музейна справа

На сьогодні в Україні працюють 45 національних музейних закладів, 570 державних та комунальних музеїв, 1141 музей на правах філіалів та відокремлених підрозділів. Серед них 14 національних музеїв належать до сфери управління Міністерства культури України.

 

У музеях та заповідниках зберігається близько 12 млн. 300 тис. пам’яток.

 

У музейній сфері працює 15,1 тис. фахівців, у тому числі 5.1 тис. наукових співробітників. У 2012 році музеї відвідало близько 21.8 млн. осіб.

 

Протягом 2012 року за підтримки Мінкультури здійснено низку заходів державного та регіонального рівня:

·     виставка «Под сенью дружных муз» (Національний науково-дослідний реставраційний центр України);

·     виставка «Дослідження та наукова реставрація раритетів Національного музею Тараса Шевченка» (Національний науково-дослідний реставраційний центр України, Національний музей Тараса Шевченка);

·     ІV тиждень Національного Гончарного Здвиження в Опішному «Здвиг-2012» (Національний музей-заповідник українського гончарства);

·     літературно-мистецька виставка до 100-річчя від дня народження Андрія Малишка «Благословен будь, світе мій…» (Національний музей літератури України);

·     виставка-презентація «Княжий меч на шляху із варяг у греки. Історія. Дослідження. Реставрація» (Національний науково-дослідний реставраційний центр України, Національний музей історії України);

·     міжнародна конференція «Музеї просто неба сучасні інтерпретації традиційної культури та перспективи етнографічних досліджень» (Національний музей народної архітектури та побуту України).

 

На підставі наказу Міністерства культури України від 11.05.2012 № 476 «Про утворення Музейної ради при Міністерстві культури України» розпочала свою діяльність Музейна рада, яка працює як консультативно-дорадчий орган. У звітному році Музейна рада провела 5 засідань, на яких обговорювалися проблемні питання вдосконалення та розвитку музейної справи в Україні.

 

За звітний період був розроблений і пройшов громадське обговорення проект Концепції «Державної цільової програми розвитку музейної справи на період до 2018 року». Ведеться підготовка до проведення Всеукраїнського музейного форуму.

 

Український центр культурних досліджень спільно з Інститутом стратегічних досліджень здійснили анкетування музеїв України з метою виявлення проблем та систематизації пропозицій, спрямованих на створення сприятливих умов розвитку музейної галузі. Результати моніторингу будуть покладені в основу формування музейної політики на короткострокову та довгострокову перспективу.

 

За підтримки Мінкультури у кількох музеях та заповідниках здійснюється пілотний проект оцифрування облікової документації.

 

У 2012 році також відбулося 14 міжнародних виставкових проектів, українське мистецтво було представлено у Литві, Польщі, Росії та Франції.

 

Вагомою культурною подією стала виставка творів українського скульптора Іоанна Георга Пінзеля з фондів Львівської національної галереї мистецтв, Тернопільського обласного краєзнавчого музею, Тернопільського обласного художнього музею, Івано-Франківського обласного художнього музею, у листопаді 2012 р. у Паризькому Луврі. Крім українських скульптурних шедеврів, були представлені твори з Польщі та Німеччини.

 

У Національному музеї «Палац великих князів Литовських» (м. Вільнюс) відбулася виставка «Портрети великих князів і вельмож литовських із українських музеїв» з колекцій Львівської національної галереї мистецтв, Львівського історичного музею та Волинського краєзнавчого музею.

 

Виставка «Под сенью дружных муз… Шедевры западноевропейской живописи из музеев Украины» відбулася у Державному музеї образотворчих мистецтв імені О.С. Пушкіна (м. Москва).

 

Основні проблеми музейної галузі:

·     систематичне недофінансування музейних закладів зумовило високий ступінь фізичного та морального зносу основних фондів (обладнання), зростання числа злочинних посягань на культурні цінності. морально застаріле обладнання більшості музейних установ;

·     потребує удосконалення система технічної охорони музеїв;

·     недостатнє впровадження інноваційних підходів до музейної роботи, до побудови експозицій;

·     недостатність контактів музеїв України з музейними закладами Європи та світу.

 

Першочергові завдання з розвитку музейної галузі:

·   забезпечення достатнього фінансування галузі;

·   удосконалення нормативно-правової бази та науково-методичного забезпечення музейної галузі;

·   впровадження чіткого контролю за обліком, станом збереження та використання пам’яток Музейного фонду України;

·   удосконалення реставраційно-консерваційної діяльності;

·   поліпшення матеріально-технічної бази музеїв та забезпечення покращення умов зберігання музейних зібрань;

·   продовження формування Державного реєстру національного культурного надбання із створенням електронної версії реєстру (рухомих пам’яток);

·   інтеграція музеїв України у світовий музейний простір та активне пропагування культурної спадщини в світі;

·   активне запровадження музейного маркетингу та менеджменту в музейних закладах.

 

 

Переміщення культурних цінностей

Належний контроль держави за переміщенням культурних цінностей, діяльність з повернення незаконно вивезених з України культурних цінностей є важливими складниками охорони національної спадщини.

 

У структурі Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей діє Відділ контролю за переміщенням культурних цінностей. Його робота спрямована на реалізацію заходів з повернення в Україну втраченої історико-культурної спадщини та запобігання правопорушенням у сфері переміщення культурних цінностей, удосконалення нормативно-правової бази у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей, зміцнення міжнародної співпраці України у галузі, формування реєстрів інформаційно-пошукової системи «Культурні цінності України».

 

У 2012 році Нідерландський інститут східного християнського мистецтва «Одигія» передав Україні в дар ікону ІІ пол. XVI ст. «Хрещення Ісуса у річці Йордан», викрадену 1984 року зі Львівського музею українського мистецтва (Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького). Передача пам’ятки відбулася 27 лютого у приміщенні Посольства України в Королівстві Нідерланди.

 

На стадії завершення перебуває українсько-німецький переговорний процес стосовно передачі німецькій стороні 713 книг із бібліотеки Музею цукру в Берліні, переміщених внаслідок Другої світової війни до України.

 

Триває українсько-німецька співпраця щодо можливої передачі в дар Україні громадянином ФРН Е. Ререном ікони «Божа Матір», яка, ймовірно, походить з Миколаївського собору м. Могилів-Подільський Вінницької області і була втрачена під час Другої світової війни.

 

У грудні 2012 року на запрошення Міністерства закордонних справ ФРН та Гете-Інституту відбувся візит українських фахівців до Німеччини. Під час візиту налагоджено контакти та обмін досвідом у пошуковій та практичній роботі з колегами Фонду «Прусська культурна спадщина», Художнього музею Нойбранденбурга, Центральної бібліотеки Берліна, Координаційного бюро з питань повернення культурних цінностей Магдебурга, Державних колекцій творів мистецтва Дрездена.

 

У другому півріччі 2012 року відновилася робота з формування реєстрів інформаційно-довідкової системи «Культурні цінності України» (усього 8 реєстрів – Реєстр культурних цінностей, втрачених під час та внаслідок Другої світової війни (музеї); Реєстр культурних цінностей, втрачених під час та внаслідок Другої світової війни (бібліотеки); Реєстр культурних цінностей, повернених до України; Реєстр культурних цінностей, які перебувають за межами України; Реєстр культурних цінностей, які знаходяться у національному розшуку; Реєстр культурних цінностей, які знаходяться у розшуку за запитами інших держав; Реєстр конфіскованих культурних цінностей; Реєстр культурних цінностей, на які видано свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України).

 

Зокрема до Реєстру культурних цінностей, повернених до України, внесено інформацію про 300 одиниць культурних цінностей; до Реєстру культурних цінностей, що перебувають у національному розшуку, – 782 одиниці; до Реєстру культурних цінностей, що перебувають у розшуку за запитами інших держав, – 23 одинці, до Реєстру конфіскованих культурних цінностей, – 8’953 одиниці.

 

Підготовлено проект наказу Міністерства культури України «Про затвердження форм та порядків ведення реєстрів», який найближчим часом буде подано на реєстрацію до Міністерства юстиції.

 

У 2012 році розпочалась підготовка заходів, що їх заплановано завершити найближчим часом. Серед них – організація та проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Повернення культурного надбання України: здобутки і перспективи» (травень, м. Київ).

 

У рамках діяльності міжурядових комісій організувати та провести:

·     засідання Змішаної українсько-німецької комісії з питань повернення та реституції втрачених та незаконно переміщених під час та внаслідок Другої світової війни культурних цінностей (ІІ квартал 2013 року, м. Одеса);

·     ІІІ засідання групи експертів з питань архівної спадщини Міжурядової українсько-польської комісії у справі охорони та повернення втрачених і незаконно переміщених під час Другої світової війни культурних цінностей (ІІ квартал, Україна);

·     ІІ засідання групи експертів з питань бібліотек Міжурядової українсько-польської комісії у справі охорони та повернення втрачених і незаконно переміщених під час Другої світової війни культурних цінностей (ІІІ квартал, Україна);

·     IV засідання групи експертів з питань «Оссолінеуму» Міжурядової українсько-польської комісії у справі охорони та повернення втрачених і незаконно переміщених під час Другої світової війни культурних цінностей (ІІІ квартал, Україна).

 

Першочергові завдання у реституційній справі:

·   удосконалення законодавчої бази шляхом внесення змін до Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей»;

·   активізація роботи з наповнення інформаційно-довідкової системи «Культурні цінності України»;

·   продовження міжнародної співпраці щодо реституції культурних цінностей переміщених внаслідок Другої світової війни;

·   введення до наукового, культурного та духовного обігу національної культурної спадщини, що на законних підставах зберігається за кордоном;

·   продовження співпраці з українською діаспорою щодо передачі в дар Україні культурно-мистецького надбання українців зарубіжжя;

·   створення єдиної електронної бази даних культурних цінностей, втрачених музеями і бібліотеками України під час і внаслідок Другої світової війни.

http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/324770
Переглядів: 1949 | Додав: defaultNick | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0